Peruskurssit

Kurssille osallistuminen on pakollista seuran uusille jäsenille tai vaihtoehtoisesti melontataidot on todistettava erikseen sovittavalla koemelonnalla. Myös muut kuin seuraan liittyvät saavat kurssilta oivallisen aloituksen melontaharrastukselleen tai keinoja syventää omia melontataitojaan. Tavoitteena on se, että jokainen peruskurssin käynyt pystyy melomaan omatoimisesti miellyttävästi, turvallisesti ja hyvällä melontatekniikalla.

Kurssin sisältö

MeVin kurssit toteutetaan Suomen Melonta- ja Soutuliiton ohjeistuksen mukaisena. Kurssilla tutustutaan mm. seuratoimintaan, erilaisiin kanootti- ja kajakkimalleihin, varusteisiin, kaluston ja varusteiden käsittelyyn ja huoltamiseen, pukeutumiseen, oikeaoppiseen melontatekniikkaan sekä melonnan turvallisuuteen, mm. pelastamiseen ja pelastautumiseen. Kaikkia tärkeimpiä melontataitoja harjoitellaan käytännössä ja jokainen saa kurssin aikana henkilökohtaista opastusta. Kurssi sisältää myös pienimuotoisen retken. Kurssilla melotaan yksikkökajakeilla ja tavoitteena on, että jokainen osallistuja saa kokeilla kurssin aikana useampaa kajakkimallia.

Kurssin sijainti

Kurssi pidetään Tuomiojärven vesistössä kolmena peräkkäisenä päivänä. Kurssien tukikohtana toimii MeVin vaja Tuomiojärven uimarannan luona.

Osallistumismaksu 2020

Kurssin osallistumismaksu MeVin jäsenille, opiskelijoille, työttömille tai omalla kajakilla on 60 € ja muille 80 €. Kurssille osallistuva voi liittyä ennen kurssia jäseneksi joko netissä tai paikan päällä kurssin alussa. Jos maksat maksut etukäteen, niin ota maksukuitit mukaan ensimmäiselle kokoontumiskerralle! Osallistumismaksu sisältää ohjauksen, kurssiretken ruokatarpeet sekä tarvittaessa kaluston ja varusteiden käytön.

Vaatimukset ja vastuut

Pääsyvaatimuksena kurssille on vähintään auttava uimataito. Seuralla on kajakkeja noin 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat osallistuakseen huoltajan suostumuksen. Jokainen osallistuu kurssille omalla vastuullaan.

Koronapandemian vaikutus kursseihin

Poikkeuksellisesti kurssien ilmoittautuminen avattiin tänä vuonna vasta toukokuun puolenvälin jälkeen, koska odotimme Melonta- ja soutuliiton linjauksia melontakurssien järjestämiselle koronapandemian aikana. 1.6. voimaan astuva 50 henkilön kokoontumisrajoitus mahdollistaa kurssien järjestämisen. Kursseilla samaan aikaan oleva henkilömäärä (kurssilaiset + ohjaajat) jää kurssista riippuen maksimissaan n. 20 henkilöön käytettävissä olevasta melontakalustosta johtuen. Kurssit järjestetään ulkona, mikä mahdollistaa suositellun vähintään 1 m turvavälin pitämisen.

Kurssiin kuuluu kuitenkin myös pelastautumistaitojen harjoittelu, jossa kurssilainen avustaa kaatuneen melojan takaisin kajakkiin. Kukin toimii sekä pelastajana että pelastettavana. Tämän lisäksi kursseilla tyypillisesti tapahtuu myös vahinkokaatumisia, jolloin ohjaajat avustavat kaatuneen melojan takaisin kajakkiin. Näissä pelastautumisissa suositeltua turvaväliä ei voida toteuttaa. Mikäli osallistut kurssille esimerkiksi perheenjäsenen tai ystävän kanssa, on pelastautumisharjoitus suositeltavaa tehdä yhdessä. Poikkeuksellisesti pelastautumisharjoituksen voi myös korvata kaatumalla kajakilla syvässä vedessä ja uimalla kajakki ja muut varusteet mukanaan rantaan. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä pelastautumistaidot ovat tärkeä osa retkimelonnan turvallisuutta.

Koronapandemiasta johtuen on ehdottoman tärkeää, että et tule kurssille, mikäli sinulla on mitään koronavirukseen yhdistettyjä oireita (kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, ripuli). Poikkeuksellisesti kurssille osallistumisen saa perua vielä kurssin aloituspäivänä sairastumisesta johtuen ilman lääkärintodistuksen esittämistä.

Kursseille osallistumista ei suositella riskiryhmiin kuuluville.

Melonnan peruskurssit 2020

Seura on suunnitellut, että tänä kesänä peruskurssit järjestetään seuraavina ajankohtina. Ilmoittaudu kurssille täyttämällä Ilmoittautuminen-linkistä aukeava ilmoittautumislomake, lomakkeet ovat kurssikohtaisia.

  • 1. kurssi 1.-3.6. klo 17-21, vastuuohjaajana Jari Kovanen. KURSSI TÄYNNÄ!
  • 2. kurssi: 8.–10.6. klo 18–22, vastuuohjaajana Teemu Tenhunen. KURSSI TÄYNNÄ!
  • 3. kurssi 15.–17.6. klo 18–22, vastuuohjaajana Teemu Tenhunen. KURSSI TÄYNNÄ!
  • 4. kurssi 22.–24.6. klo 17–21, vastuuohjaajana Pauli Heikkinen. KURSSI TÄYNNÄ!

Kurssit ovat perinteisesti täyttyneet nopeasti ilmoittautumisen auettua ja valitettavasti emme pysty lupaamaan, että kaikki halukkaat mahtuvat kursseille. Paikat kursseille jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdolliset kurssipaikoilta ylijääneet ilmoittautuneet pääsevät jonotuslistalle, jolla oleville paikkaa tarjotaan heti jos sellainen vapautuu.

Näillä sivuilla oli lomake, jolla pystyi jättämään sähköpostiosoitteensa saadakseen tiedon melonnan peruskurssien ilmoittautumisen aukeamisesta. Jätettyihin osoitteisiin lähetettiin tiedotus kurssi-ilmoittautumisten avaamisesta ma 18.5. Huomaathan, että sähköpostiosoitteen jättäminen ei ollut ennakkoilmoittautuminen kursseille.

Peruskursseihin liittyvät tiedustelut voi osoittaa seuran peruskurssivastaavalle sähköpostitse (kts. Yhteystiedot-sivu).

Tervetuloa mukaan!

Kuvia vuoden 2019 melonnan peruskursseilta:

Kajakkeja rannassa
Kurssikalustoa rannassa valmiina vesillelähtöä varten.
Kurssilla opitaan kajakkiin meno sekä laiturista että luonnonrannasta.
Melojia vesillä.
Tuomiojärvi tarjoaa useimmiten hyvät olosuhteet peruskurssien järjestämiselle.
Lautassa
Kurssilaiset lauttautuneina seuraamassa pelastautumisdemoa.