Haluaisitko meloa huikaisevan kauniissa arktisissa maisemissa, katsella kajakista jäätiköitä ja tarttua mahdollisuuteen nähdä valaita, mursuja tai naaleja? Lähde mukaan ikimuistoiselle Huippuvuorten melontavaellukselle heinäkuussa 2022!
Retken vetäjänä toimii eräopas ja valokuvaaja Tuomas Kauko (kaukotreks.com). Melontavaelluksen kesto on 7 päivää ja melottava matka noin 120 kilometriä. Melonnan ohessa on tarkoitus tehdä lyhyehköjä patikkaretkiä jäätiköllä ja tuntureilla.
Retki sopii kohtuullisen kokeneille melojille, joilla on aikaisempaa kokemusta aallokko- ja merimelonnasta.
Hinta: 9950 NOK (noin 995 e) + lennot n. 400-550 e.
Lisäksi majoituskulut Huippuvuorilla ennen ja jälkeen melonnan (Yhteensä 3-4 yötä: telttamajoitus 15 e/yö, hostelli alk. 45 e/yö).
Ilmoittautuminen: Reissuun mahtuu maksimissaan 8 melojaa. Ilmoittautuminen avautuu 1.12. Kello 17. Linkki ilmoittautumislomakkeelle tulee tämän sivun alkuosaan. Vaellus on tarkoitettu ensisijaisesti Melanvilauttajat ry:n jäsenille.
Osallistujilta vaadittava kokemus: (Meri)melonnan perusteet. Tuuli- ja aallokkomelontakokemusta. Kestävyyttä ja kokemusta meloa noin 25 kilometrin päivämatkoja. Osaat tehdä wet exitin mahdollisessa kaatumistilanteessa ja pääset takaisin kajakkiin avustettuna.
Perusretkeilytaidot: Melontavaelluksella majoitutaan teltoissa ja ruoka valmistetaan retkikeittimillä.
Huippuvuorilla retkeillään jääkarhujen elinalueilla, minkä vuoksi leiriytyessä on järjestettävä jääkarhuvahtivuorot, jotka jaetaan mukana olevien kesken. Osallistujien ei kuitenkaan tarvitse osata käyttää asetta.
Ilmoittautuneiden kesken järjestetään yhteinen tapaaminen, jossa sovitaan tarvittavista käytännön järjestelyistä.
Lisätiedot ja kysymykset: miettinen.jussi1(at)gmail.com
Tietoa matkasta
Reittikuvaus: Melontavaelluksen kesto on 7 päivää, joista 6 melontapäivää Longyearbyenistä Pyramideniin + laivakyyti takaisin Longyearbyeniin.
Reitti kulkee Longyearbyen Campingista Adventfjordin yli Revnesetiin, josta seuraamme rannikkoa ensin Sassenfjordiin ja edelleen Tempelfjordeniin Tunabreen jäätikölle. Melomme Tunabreenilta vuonon vastakkaista rantaa takaisin Isfjordeniin, jossa melomme pohjoiseen Billefjordenin itärantaa seuraten. Lopulta tulemme Nordenskiöldbreen jäätikölle, josta melomme Pyramideniin paluukyytiä varten.
Nähtävää: Komeiden maisemien lisäksi alueella on hyvät mahdollisuudet nähdä mm. eri valas- ja hyljelajeja, jääkarhuja, mursuja, naaleja, huippuvuorten peuroja ja lukuisia lintulajeja.
Oheinen Tuomas Kaukon tänä vuonna kuvaama video esittelee maisemia ja eläimistöä:
Lisää kuvia löytyy Tuomaksen IG-tililtä https://www.instagram.com/svalbardkayaking/
Retken opas Tuomas Kauko: “Olen vaeltanut ja melonut Huippuvuorilla kesäisin vuodesta 2018, jolloin aloitin patikointioppaana firmassa Svalbard Trekking. Kiinnostukseni Huippuvuoria kohtaan heräsi melontareissulla Kanadasta Alaskaan Yukon-jokea pitkin. Siellä pääsin kokemaan erämaata jossa oli karhuja, susia ja eri tavalla “koskematonta” kuin meillä pohjolassa.
Keksin että Huippuvuoret on meille ylivoimaisesti helpoiten saavutettava alue jossa arktisen luonnon eläimistö on tavattavissa heti asutuksen loppuessa ( tai välillä asutuksen seassa 🙂 ), ja sitä kautta päädyin aloittamaan siellä oman yrityksen.
Halusin nimenomaan tarjota melontaa enkä “pelkkää” patikointia, koska arktisilla alueilla suurin osa eläimistä ja kasveista on meren lähellä. Eräoppaaksi kouluttauduin Outdoor Academy:ssä erikoistuen merimelontaan, ja ennen ja jälkeen ennen koulutusta olen viettänyt ajastani paljon luonnossa, mm. 1350 km Vita Bandet talvivaelluksella, hevosvaelluksilla Mongoliassa/Kasakstanissa/Afganistanissa, sekä rinkka selässä retkeillen ja merellä meloen. Uusimpana rakkautena packrafting!”
Vaelluksella tarvittavat pakolliset omat varusteet:
- Yöpymisvarusteet: makuualusta, makuupussi. (Lämpötila voi heinäkuussa hetkittäin painua lähelle nollaa.)
- Vedenkuljetusastiat tai –pussit kahden päivän tarpeita varten (Vesitäydennyksiä tehdään luonnonvesistä parin päivän välein, merivettä ei voi käyttää ruoanlaittoon).
- Omat ruuat 8 päivälle.
- Ensiapupakkaus.
- Kuivapuku. Pakollinen kaikille osallistujille, sillä veden lämpötila on heinäkuussa n. 5 astetta. Kuivapuvun voi vuokrata oppaalta.
- Melontahanskat ja -tossut. (Suositellaan melaan kiinnitettäviä ns. pogies – hanskoja.)
- 3 kerrastoa (yksi melontaan, yksi leiriin käytettäväksi ja yksi varalle).
- Lämmin taukovaate sekä kuorivaatteet, pipo ja lämpimät hansikkaat.
- Aurinkolasit ja aurinkorasva
- Buff-huivi/lippalakki pään suojaksi.
- Oma mela ei ole pakollinen, mutta asiakaskäyttöön varatut melat on ajateltu enemmän päiväretkiä varten, eivätkä ole kevyimmästä päästä. Jos on tottunut kevyeen hiilikuitumelaan kannattaa ehkä ottaa oma mukaan.
Järjestäjän tarjoamat välineet:
- Retkikeittimet
- Teltat
Jokainen voi toki myös ottaa oman teltan ja keittimen, jos on mieltynyt omiin varusteisiinsa.
Sää: Huippuvuorten sää on hyvin monipuolinen. Heinäkuussa päivälämpötila saattaa olla ihan mitä vain 0 ja +21 asteen väliltä. Aurinko paistaa yötä päivää, eli aurinkorasvaa kuluu ja aurinkolasit ovat välttämättömät. Toisaalta sää voi olla myös pilvinen ja lämpötila nollan pinnassa. Lisäksi merellä tuuli viilentää, joten kuivapuvussa tulee harvoin kuuma.
Vakuutukset: Huippuvuorilla opastuksia järjestävät yritykset ovat velvollisia vakuuttamaan toimintansa SAR eli etsintä- ja pelastuskulujen kattamiseksi, joten matkalle ilmoittautuvan ei tarvitse itse ottaa vakuutusta näiden menojen varalta.
Osallistujien kannattaa kuitenkin ottaa vakuutus, kattaa kulut esimerkiksi:
- Matkan peruuntuessa loukkaantumisen/sairastumisen vuoksi.
- Mahdollisen lentojen siirtämisen, mikäli sääolot estäisivät Pyramidenin laivakyytiä saapumasta aikataulun mukaan.
Majoittuminen: Vietämme 1-2 yötä Longyearbyenissä ennen melontavaellusta ja sen jälkeen. Majoittuminen on edullisinta Longyearbyen Campingissa, jossa yö omassa teltassa maksaa 150 NOK eli n. 15 euroa. Campingiin majoittuminen on siinä mielessä kätevintä, että myös kajakit sijaitsevat siellä.
Jos haluaa majoittua kylällä 5 km päässä niin hostellien hinnat ovat 45 eurosta ylöspäin / yö.